31 Temmuz 2014 Perşembe

MASUMİYET ÇAĞI - EDİTH WHARTON

"Aşkın dokunuşlarla beslendiğini biliyordu; ama kemiklerinden bile daha yakın olan bu tutku, dokunmayı gerektirmiyordu."
"Oradaydılar: birbirine yakın ve güvende; ama farklı kaderlerinede bir o kadar bağlı. " 

Orijinal İsim : The Age of İnnocence
Yazar : Edith Wharton
Yayın Evi : Altın Bilek Yayınları
Çeviri : Gizem Genç
Sayfa Sayısı : 359
Tür : Edebiyat, Klasik, Aşk

****
Tanıtımdan :  Kendisini kıta Avrupa'sının kökleşmiş ve kemikleşmiş alışkanlıklarından soyutlayarak, yeni tarz bir yaşama biçimi ve yeni tarz bir sosyete yaratmak hevesindeki Amerikan burjuvazisi, kendilerine Avrupa'dan geçmiş pek çok alışkanlığı küçümserken, aslında benzer bir hayatın içinde yaşadıklarını bilmiyorlardı. 
Hayata bakışları da öyleydi. Bir kadın için en kötü evlilik dul kalmaktan daha iyiydi. Ama evlenilecek erkeğin duruşu, sosyal statüsü ve serveti, seçimleri zora sokuyor, bayanlar arasındaki rekabeti arttırıyordu. 
May, Archer ile evlenmek konusunda çok istekliydi; Archer'ın kalbi ise Madam Olenska'daydı ve onun kocasından boşanıp kendisiyle evlenmesi için elinden geleni yapıyordu. Madam Olenska ise, ne servetten vazgeçiyor, ne de Archer'a duyduğu sevgiden... 
Gizlice yapılmış anlaşmalar, kadınların ayak oyunları, gizli buluşmalar, küçük ama ayıp karşılanan tensel yaklaşımların gölgesinde var olmaya çalışan bir aşk... Ama kimin aşkı daha gerçekti? 
Hem kıtalar ne fark ediyordu ki? Aşk, Amerika'da da Avrupa'da da aşktı... 
****



Yazarın okuduğum ilk kitabı ve farklı bir kalemi oluğu inkar edilemez. Genel olarak çabuk sıkılan yada ayrıntılarla başa çıkamayan biri olan ben, Masumiyet Çağı'nı okurken 1800'lü yılların New York'unda, tüm o isimlerin, moda kurallarının, ünvan savaşlarının, nefretleri ve akrabalık ilişkilerinin.. Kısaca yazarın bu kadar çok ince detayı, bu kadar ustalıkla sıralayarak anlatabilmiş olmasına hayran kalarak okudum.  
İlk kez kitabın tanıtımını da ekliyorum. Bence kitap için biraz yanıltıcı olmuş gibi. 
Archer ile evlenmek için entrikalar kuran 'May' , ayrı olduğu halde ünvanı ve parasını kaybetmemek adına kocasından boşanmayan 'Madam Olenska'..
Archer'ın alışılmışın dışını özleyen ve özgür olmak isteyen ruhu.
 Tanıtımı okuyunca, beklediğimden farklı ve etkileyici karakterlerle karşılaşmak beni şaşırtsa da sevdim.
Kitap, sessizce gözlerde ve yüreklerde yapılan anlaşmalar, yarım kalmış duygulardan ibaret gibi..
Klasik tutkunları için bir ziyafet.
Son olarak değinmeden geçemeyeceğim, her bir detayın ayrıntılarıyla işlenmiş olduğu kitapta finali çok yavan buldum :P
Keyifli okumalar ^^

Puanım:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder